De thuiswerker van de jaren 20

Leestijd: 4 – 5 min

De eerste gedachten gaan terug naar 1920. Ook een crisistijd in de wereld, de periode tussen de eerste en de tweede wereld oorlog. Inmiddels 100 jaar verder en de wereld verkeerd zich weer in een crisis tijd. Vechtend tegen de COVID-19 zitten we, wie kan, thuis te werken. Waar gaat dit naar toe, hoelang houden we dit nog vol? Vele vragen en weinig antwoorden. Eén ding kunnen we al wel voor onszelf vast stellen: maak het thuis maar comfortabel.

De hedendaagse thuiswerker is voorzien van alle moderne technische hoogstandjes. Van allerhande software tools om ons zelf het leven makkelijk te maken. Zo klinkt het altijd wel, de waarheid ligt echter wat genuanceerder. Afleiding van de kinderen, feestende buren die niet kunnen/mogen werken, de vrouw die in de zorg werkt lees: onregelmatige werktijden, je digitale sociale leven, internet dat weer niet werkt, skype die weer eens vast loopt en ga zo maar verder. Spanningsbogen die korter worden, irritaties die oplopen. Kortom, een groot feest om thuis te werken zie je wel!

In september 2018 ben ik begonnen als zzp’er in de industriële automatisering. Bij sommige opdrachten is het praktischer om op locatie bij de klant te zitten, omdat je in een groot projectteam werkt of een machine in bedrijf aan het stellen bent. Ook komt het voor dat we “thuis” werken. Met vallen en opstaan vind je zelf hier ook “the best practice” voor. Om niet te hard te vallen, hierbij enkele puntjes van mij;

Geef het een kans
Net zoals bij een nieuwe baan, is het thuis kantoor ook nieuw. Wie zit waar thuis, wie kan ik wanneer bereiken. Dit vind allemaal wel zijn weg, maar heeft ook zijn tijd nodig. Dus geeft het een kans. Zorg wel voor een goed ingerichte omgeving en ga niet aan je keukentafel zitten. Het internet zit vol met tips van het creëren van een thuis kantoor. In basis: was en kleed jezelf alsof je echt naar kantoor zou gaan – kun je na je acht uur zwoegen en zweten je schoenen uit trappen en op de bank ploffen. Alsof je het verdiend hebt. Kijk voor een aparte ruimte in je huis. Heb je deze niet? Zorg in ieder geval voor een stoel en tafel met de juiste zit hoogte. Ergonomie is thuis ook van toepassing. Een basis internet snelheid is voorlopig voldoende om wat te kunnen skypen en mailen. Je trekt immers op deze zelfde lijn ook heel Netflix plat.

Sociaal zijn met de collega’s
Je sociale connecties worden beperkt met het thuis werken. Waar je lekker bij de koffieautomaat nog het hele weekend aan het doornemen was, is het thuis zo maar saai bij de senseo apparaat. Zo heb ik enkele keren in de week nog contact met collega’s op sociaal niveau. Koetjes, kalfjes je kent het wel. Meestal via skype, dan kun je ook memes door sturen. Houd het nog een beetje gezellig. Hiernaast is de beller ook sneller. Met twee zinnen ben je ook weer even sociaal geweest. Gooi trouwens ook niet heel hebben en houden op straat, zitten we ook niet op te wachten.

 

Praktische tips
Hardware set-up:

 • Scherm: Samsung 34” curved – beeldverhouding: 21:9

Leuk scherm, voor software engineering persoonlijk een afrader. Voor hetzelfde geld heb je ook een 43” met beeldverhouding 16:9. Heb je 4 programma’s tegelijk open. Bekijk wat praktisch is en niet wat mooi is.

 • Muis: de vertrouwde Logitec MX master voor maximaal scrol plezier
 • Laptop:
  • HP Zbook met Intel Core i7-6700HQ
   Leuk dingetje. Lekker snel voor de gangbare programma’s. Begint maximaal te werken als je een VM open hebt staan en nog eens goed in TiaPortal staat te knallen
  • HP Zbook met Intel Core i7-9850H
   Super laptop! Meerdere instanties van TiaPortal open en ook nog eens de VM. Knalt lekker door. Blaast een keer, maargoed dat doen we zelf ook wel eens.
  • HP pavilion met Intel Core i7-1065G7
   Een heel leuk laptopje voor de prijs. Doet zeker niet onder voor zijn grote broers die hierboven staan. Let wel op dat de Hp Zbook i7-9850H bijna drie keer zo duur is als de pavilion.
 • Headphones: Beats by dr Dre. Veel plezier van gehad. Zit een beetje hard om het hoofd. Let op je batterij duur, de noise canceling en de muziek werkt alleen op de batterij. Batterij op, geen muziek. Het is niet dat ik deze aanraad. Mij werd verteld dat de Sony toch net een stapje beter moet zijn.
 • Koffie automaat: Philips bonen machine. Koffie is toch de diesel van elke engineer. Dus maar meteen goed te werk gaan.

Moet je toch meer simulaties runnen, is het verstandig om de desktop mee naar huis te nemen. Vast lopende laptops of pc’s is ook een grote ergernis.

Dingen gedaan krijgen
Management boeken staan er vaak vol van; “getting things done”. Duizende tips zwerven door de boeken heen. Ik heb er enkele gelezen, en ze komen uiteindelijk op hetzelfde neer. Zorg voor time framed focus zonder enige kans op potentiële afleiding. Doe dit ook eens voor geklokte tijd. Het is behoorlijk lastig om 4u 100% gefocust te zijn, ophakken in 4 x 50 min werkt. Kun je in die 10 min even je mail openen, je collega terug bellen of een bak koffie halen. “Vroeger” op school hadden we ook al lessen van 50 min. Dit werkt.

In het boek “what they don’t teach you at harvard bussines school” verteld deze zakenman dat hij zijn week op deelt in totaal 168u. Ja je hebt goed gerekend: 7*24u = 168u. Elk stukje is geplant tot aan zijn slaap minuten toe. De ochtend neemt hij geen telefonische gesprekken aan. Deze worden gepland terug gebeld en per gesprek 15 minuten vrijgemaakt. Mogelijk een keer langer als hij vond dat de klant langer de tijd verdiende. Dit gaat voor vele waarschijnlijk te ver. Wat we hier wel uit kunnen halen is het volgende:

Bekijk in het begin van de week wat je gedaan wilt hebben. Sluit elke dag af met een kleine evaluatie. Ga je de target nog halen? Zo ja, goed bezig! Nee? Bijsturen door jezelf of zoek hulp bij je collega’s. Daarvoor zijn ze collega’s en vragen mag ook gewoon! Alle projectmanagement stromingen hebben zo hier hun tools voor. Scrum met de sprints, Kanban met het kaartbord, V-model met de fases, Top down vs Bottom up, work breakdown structure en ga zo maar door. Het geeft altijd een voldaan gevoel als je kunt afstrepen van een lijst!

Vrijblijvend contact opnemen?